Nieuws & weblog

Beilen 0593 - 76 90 33 Smilde 0592 - 41 26 36 info@notariaatengelen.nl

Een Levenstestament? Wat biedt mij dat?

De bankzaken, de belastingaangifte, de verkoop van de woning, het aanvragen van een toeslag of zorgindicatie maar ook het nemen van medische beslissingen: dit zijn allemaal zaken die je het liefst zelf regelt.

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met familie of bekenden die in een situatie terechtkomen waarin het lastig of onmogelijk is verantwoorde besluiten te nemen. Je kunt hierbij denken aan dementie, coma, maar ook bijvoorbeeld aan de mogelijke gevolgen van een hersenbloeding. Dit leidt vaak tot onzekerheid en frustratie binnen de familie of in de omgeving. Het tijdig aangeven wie in welke situatie voor jou beslissingen mag nemen als je dit zelf niet meer kunt, geeft rust en duidelijkheid. Óók voor je omgeving.

Je kunt dit regelen in een zogenaamd levenstestament.
Een levenstestament maak je voor de situatie dat je nog leeft, maar geen (belangrijke) beslissingen meer kunt nemen.
Het is een notariële akte waarin je zelf bepaalt wie namens jou mag handelen, in welke situaties, welke bevoegdheden de gevolmachtigde heeft op de wijze zoals jij deze hebt vastgelegd en bedoeld.

In een levenstestament kun je onder andere de volgende zaken vastleggen: Een financiële volmacht, waarmee de gevolmachtigde alle noodzakelijke (financiële) handelingen kan verrichten;
Een medische volmacht, waarmee de gevolmachtigde de bevoegdheid van jou krijgt om in de behandelingsrelatie met medische hulpverleners de (medische) belangen van jou als patiënt te behartigen. Met wie mag/moet de behandelend arts overleggen?

Er is zo geen formele beschermingsconstructie als bewind of curatele via de rechter nodig!

Wil jij ook zelf de regie houden op momenten dat je niet meer zelf kan beslissen, stel dan een levenstestament op.

De juristen van Notariaat Engelen helpen je graag bij het vastleggen van je wensen. Om een afspraak met ze (Carolien of Nelke) te maken kun je bellen met: (0592)412636 of (0593)769033 of een e-mail sturen naar info@notariaatengelen.nl. We nemen dan contact met je op voor het inplannen van een gesprek.
Omdat wij het erg belangrijk vinden dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden van een levenstestament is het oriënterend gesprek (ongeveer een half uur) dat je met haar in gesprek bent op onze kosten. Dat kost je dus niets!

We zijn je graag van dienst.
Team Engelen

Notariaat Engelen Logo Dat maakt ons Engelen

Notariaat Engelen is een actief dorpskantoor waar met liefde voor het vak wordt gewerkt. Wij pakken uw zaken met fris enthousiasme aan, deze zijn bij ons in goede handen.

Ontdek waarmee we u van dienst kunnen zijn

Smilde

Linthorst Homanweg 3
0592 - 41 26 36

Beilen

Raadhuisstraat 12
0593 - 76 90 33