Boetevrij van je huidige hypotheek afkomen via handige truck?
De laatste 20 jaar is de hypotheekrente al niet hoog, maar de laatste paar jaar is hij wel heel erg laag. In 2008 was voor een lening met een rentevast periode van 10 jaar een rente van 5 à 5,5% heel mooi. Op dit moment is 2 à 3% voor 10 jaar zeker niet vreemd. Dat scheelt al gauw honderden euro’s per maand! Honderden euro’s besparen per maand, dat wil toch iedereen?!
Maar…..Boete!
Als je de hypotheek(rente) wilt wijzigen, loop je al snel tegen boeterente aan. In de lening overeenkomsten en/of de algemene voorwaarden van de banken staat bijna altijd dat de bank het recht heeft om bij vervroegde aflossing een boeterente in rekening te brengen. Die boeterente is een afkoopsom die gelijk is aan de “contante waarde” van het verlies van de bank. Je zou kunnen zeggen dat je het renteverschil in 1 keer betaalt aan de bank. Over de resterende rentevast periode van je huidige hypotheek kun je dus niet zoveel winst behalen.
Boetevrij aflossen bij verkoop
Die boeterente hoef je niet altijd te betalen. In de meeste overeenkomsten staat namelijk ook dat er boetevrij mag worden afgelost als een huis wordt verkocht. Verkopen betekent wel dat je een nieuwe woning moet zoeken en dus verhuizen! En dát wil niet iedereen. Nu zijn er mensen die het volgende hebben bedacht: Ik verkoop mijn woning bijvoorbeeld aan een rijk familielid, of een rijke kennis, de bestaande hypotheek wordt afgelost en na een paar maanden koop ik de woning weer terug en dan financier ik die aankoop met de lage hypotheekrente. Kat in het bakkie!
Te mooi om waar te zijn?!
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Het Burgerlijk Wetboek zegt heel duidelijk: “Een rechtshandeling …. die de strekking mist het goed na de overdracht in het vermogen van de verkrijger te doen vallen, is geen geldige titel van overdracht van dat goed.”
Dus: als je jouw woning alleen maar tijdelijk wilt parkeren om de boete te ontlopen, dan is dat in strijd met de wet. Het levert wanprestatie en/of een onrechtmatige daad ten opzichte van de bank op. Een notaris mag dus niet meewerken aan zo’n constructie.
Tot slot
Ongetwijfeld zijn er op dit thema veel meer varianten te bedenken! Voor alle gevallen geldt dat als de notaris “gerede twijfel” zou moeten hebben, ofwel: als het zaakje “een luchtje” heeft, hij zijn dienst zal weigeren. Voor alle andere zaken zijn wij u graag van dienst!
Fijne vakantie!
Ed Engelen