Nieuws & weblog

Beilen 0593 - 76 90 33 Smilde 0592 - 41 26 36 info@notariaatengelen.nl

Einde vakantie….. einde huwelijk?

Einde vakantie….. einde huwelijk?

Het is september, de zomervakantie zit er weer op. De vakantiespullen en foto’s hebben een plaatsje gekregen en het leven gaat weer in zijn gewone gangetje door. Maar niet voor iedereen. Ieder jaar blijkt weer: na de zomervakantie is er een stijging van het aantal (echt)scheidingen.

Waarom na de zomer?

Als het al niet “lekker” loopt in je relatie kun je in het dagelijkse leven prima langs elkaar heen leven en heeft ieder zijn eigen “dingetjes”. Op vakantie gaat dat niet zo gemakkelijk. Juist als je “24/7” bij elkaar bent wordt duidelijk of je nog wel of juist niet meer bij elkaar past.

Scheiden of blijven?

Als deze vraag nog steeds door je hoofd speelt, dan zou je jezelf eigenlijk de volgende vragen moeten stellen:

1.Wat was anders toen jullie nog wel gelukkig samen waren?

2.Wat kan jij anders doen om dat geluk samen terug te krijgen?

3.Wil ik vraag twee wel beantwoorden?

Heb je vraag drie negatief beantwoord, dan zeg je daarmee eigenlijk niet meer voor je relatie te willen gaan.

Weet je het zeker?

Misschien denk je dat het allemaal beter wordt na de scheiding. Misschien ben je zelfs verliefd op een ander. Toch zal je niet de eerste zijn die spijt krijgt van zijn of haar scheiding en achteraf denkt: is dit het allemaal waard geweest? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Waar sta ik over een paar jaar als wij uit elkaar zijn?

2. Loop ik dan niet tegen dezelfde dingen aan, wordt het echt wel beter?

3. Hoe ziet mijn leven en dat van de kinderen er dan uit?

Overweeg serieus relatietherapie. Met relatietherapie kan vaak een scheiding nog voorkomen worden en een nieuw begin gemaakt worden. Voorwaarde is wel dat jullie allebei bereid zijn er voor te knokken.

De scheidingsmelding

Vertel het je partner in een persoonlijk gesprek. Zorg dat de kinderen er niet zijn en dat er voldoende tijd is. Als je wordt verlaten is het belangrijk om een eerlijk antwoord te krijgen op de “waarom-vraag”.

Paraplugesprek

Jullie kunnen besluiten om als partners uit elkaar te gaan. De kinderen hebben en houden recht op 2 ouders. Jullie moeten hen niet alleen vertellen dat jullie hebben besloten om als partners uit elkaar gaan, maar vooral ook dat jullie er voor hen zullen blijven als ouders.

Tips na besluit scheiding

De beslissing om te scheiden maak je niet gemakkelijk. Maar als het besluit eenmaal is genomen dan is het belangrijk om zo’n heftig proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Goed scheiden (samen alleen verder) kan maar één keer. Daarom enkele tips.

De koe bij de horens vatten

Hoe moeilijk ook, er moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Hoe moet het met het huis, de spullen, wie gaat wat betalen? Maar het allerbelangrijkste bij een scheiding is de zorg voor de kinderen! Neem ze zo goed mogelijk mee in het proces waar jullie als gezin doorheen moeten! Probeer met behulp van een gekwalificeerde mediator/scheidingsbemiddelaar tot goede afspraken te komen waar beide partijen én de kinderen mee kunnen leven.

Alimentatie

Als er jonge kinderen zijn dan krijgen jullie te maken met kinderalimentatie. Vaak is er ook sprake van partneralimentatie. Het is niet verplicht om de zogenaamde “Tremanormen” te volgen. De mediator kan jullie helpen om samen tot een bedrag te komen waarin jullie je allebei kunnen vinden.

De woning

Heb je samen een koopwoning? Soms wordt de woning verkocht en de overwaarde of restschuld verdeeld. Soms neemt een van beiden de woning over. In een groot aantal gevallen zijn beide opties niet mogelijk en moeten er creatieve oplossingen worden gevonden.

Pensioenen

De pensioenen zijn vaak de grootste spaarpot en verdienen dus een bijzonder plaatsje bij de scheiding. Uitgangspunt is “verevening”, maar in het echtscheidingsconvenant kun je ook anders afspreken.

Kortom: een scheiding brengt naast veel emotie, ook veel geregel met zich mee. Wij kunnen daarbij helpen. Het is fijn een onafhankelijke vertrouwenspersoon te hebben die jullie daarbij begeleidt.

Notaris mr Ed Engelen is MfN-registermediator met specialisatie en accreditatie “Familiemediation” en gecertificeerd VMN scheidingsbemiddelaar.

Neem gerust contact met ons op.

Notariaat Engelen Logo Dat maakt ons Engelen

Notariaat Engelen is een actief dorpskantoor waar met liefde voor het vak wordt gewerkt. Wij pakken uw zaken met fris enthousiasme aan, deze zijn bij ons in goede handen.

Ontdek waarmee we u van dienst kunnen zijn

Smilde

Linthorst Homanweg 3
0592 - 41 26 36

Beilen

Raadhuisstraat 12
0593 - 76 90 33