Nieuws & weblog

Beilen 0593 - 76 90 33 Smilde 0592 - 41 26 36 info@notariaatengelen.nl

"Grote, vieze schuur is geen aanhorigheid woning" voorbeeld

Grote, vieze schuur is geen aanhorigheid woning

Als een schuur oorspronkelijk is gebouwd voor bedrijfsdoeleinden en nooit is verbouwd, zal die schuur geen aanhorigheid van een eigen woning zijn.

Twee kopers verkregen ieder voor de onverdeelde helft de eigendom een woonhuis met erf, grond en verdere toebehoren. Zij voldeden de overdrachtsbelasting, waarbij zij uitgingen dat de hele verkrijging kwalificeerde als een woning waarvoor het lage tarief gold. De Belastingdienst meent echter dat een aangebouwde schuur inclusief ondergrond geen woning vormt. Daarnaast zijn de bedrijfskavel en de bijschuur met ondergrond niet aan te merken als aanhorigheden bij de woning. De inspecteur stelt daarom dat de kopers over een deel van de verkrijging het normale tarief moeten betalen en legt hen een naheffingsaanslag op.

Schuren niet als woonruimte te gebruiken

Rechtbank Noord-Nederland redeneert als volgt. De aangebouwde schuur en de bijschuur zijn oorspronkelijk gebouwd als bedrijfsgebouwen ten behoeve van een agrarisch bedrijf. Zij zijn ook in die hoedanigheid gebruikt en later niet verbouwd. De kopers verklaren dat zij met beide schuren eigenlijk niets (kunnen) doen. Het dak is namelijk niet waterdicht en het is binnen stoffig. Bovendien is de aangebouwde schuur dusdanig groot, dat de rechtbank zich moeilijk kan voorstellen dat die schuur ondergeschikt aan de woning is. De kopers stellen nog dat de schuren niet meer voor hun oorspronkelijke doel zijn te gebruiken. Ook is de aangebouwde schuur vanuit de woning te bereiken. Maar deze omstandigheden maken van de schuren nog geen aanhorigheden. De rechtbank oordeelt dat de schuren inderdaad onder het normale tarief vallen.

Wet: art. 14 WBRV

Bron: Rechtbank Noord-Nederland 2 augustus 2021 (gepubliceerd 9 september 2021), ECLI:NL:RBNNE:2021:3603, AWB 20/2386, 20/2385

 

Een Levenstestament? Wat biedt mij dat?

De bankzaken, de belastingaangifte, de verkoop van de woning, het aanvragen van een toeslag of zorgindicatie maar ook het nemen van medische beslissingen: dit zijn allemaal zaken die je het liefst zelf regelt.

Lees meer

CORONA UPDATE

 

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart de maatregelen verlengd die we met elkaar nemen om verspreiding van het corona-virus te kunnen controleren tot in ieder geval 28 april. Dat heeft tot gevolg dat ook wij als notariaat in deze periode creatief zijn in de wijze waarop wij onze dienstverlening uitoefenen. 

Lees meer

CORONA

Voorkomen is beter dan genezen!

Wij willen onze klanten zo lang mogelijk van dienst kunnen blijven. Daarvoor vragen we uw medewerking.
Wij verzoeken u om de komende periode, daar waar mogelijk, zo veel mogelijk telefonisch contact met ons te hebben.
Wij zijn er aan de telefoon voor u van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00

0593-76 90 33 of 0592-41 26 36.
Notariaat Engelen Logo Dat maakt ons Engelen

Notariaat Engelen is een actief dorpskantoor waar met liefde voor het vak wordt gewerkt. Wij pakken uw zaken met fris enthousiasme aan, deze zijn bij ons in goede handen.

Ontdek waarmee we u van dienst kunnen zijn

Smilde

Linthorst Homanweg 3
0592 - 41 26 36

Beilen

Raadhuisstraat 12
0593 - 76 90 33